Разни

Google Pay най-после официално на българския пазар от днес

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. 

Днес официално към Google Pay се присъединяват Austria 🇦🇹 Bulgaria 🇧🇬 Estonia 🇪🇪 Greece 🇬🇷 Hungary 🇭🇺 Latvia 🇱🇻 Lithuania 🇱🇹Netherlands 🇳🇱 Portugal 🇵🇹 и Romania 🇷🇴

Услугата Google Pay става достъпна първо за карти MasterCard и за клиентите на финтех компанията Paynetics с техния мобилен портфейл Phyre. Достъп до Google Pay ще имат и клиентите A1 Wallet и Pay by Vivacom, както и на Българо – американска кредитна банка. За останалите банки и финансови институции това е бизнес решение. 

Какво представлява Google Pay

Google Pay или GPay подобно на Apple Pay e дигитален портфейл, който дава възможност за лесни разплащания на притежателите на Android телефони и смарт часовници. Просто трябва да добавите вашите банкови карти в дигиталния портфейл на Google Pay, а после може да се разплащате направо с телефона си, стига той да има функцията NFC. До сега, приложението го нямаше в родния Google Play магазин и трябваше да се тегли нелегално, но и дори да се сдобиете с него, нямаше възможност да се регистрират карти с български BIN (банков идентификационен номер).

Какви са плюсовете на Google Pay

  • Основният плюс е, че може да се разплащате само с телефона или със смарт часовника си – особено полезно, ако сте си забравили портфейла вас или са ви го откраднали някъде.
  • Не се изисква да въвеждате PIN код при плащане на по-големи суми или при всяко пето пазаруване. Затова може би е добра идея да си държите NFC-то изключено
  • Независимо, че за сега поддържа само карти Mastercard, вие може да добавите всички свои карти чрез Curve вижте какво представлява Curve тук.

Най-лесният начин да се възползвате още сега от Google Pay е да си регистрирате един безплатен A1 Wallet (част от phyre), при което ще получите и 20 лева, да си направите там една безплатна виртуална MasterCard карта и после да си я добавите в Google Pay. С виртуалната карта може да плащате с телефона си и от приложението на A1, но трябва всеки път да отваряте приложението и да натискате бутона Pay, което е малко досадно.

Приложението Google Pay трябва да се появи и да може да се изтегли в рамките на днешния ден.

Източник: bnr.bg