ВидеоЗа дома

Видео звънец 1080p работещ с Tuya и Smart Life

Преди почти година реших да си закупя Бюджетен видео звънец XM-IDS1 с HD резолюция 720p на цена около 25 долара. А преди половин година реших, че трябва да вдигна качеството и си поръчах видео звънец, който е с Full HD резолюция и може да бъде добавен към останалите ми смарт джаджи в приложението Tuya. Това се отрази и на цената – около 50 долара за видео звънеца и за звукова сигнална система вътре в дома.

Видях, че има много различни модели, които общо взето имат сходни функции, но за мен най-важно беше батериите да издържат повече и да се зареждат възможно най-рядко. След дълго проучване, четене на коментари и гледане на видео ревюта се спрях на звънец със заглавие 1080P Video Doorbell Wifi Smart Home Tuya App Phone Call Audio Intercom

Ето и общите ми впечатления след няколко месеца употреба:

  • Добър и модерен изчистен дизайн.
  • Светещ в синьо ринг около бутона за звънене, но не свети постоянно, а само като засече движение (ако включите тази функция)
  • Работи с две литиево-йонни батерии тип 18650. Ако е включена функцията да реагира при движение може би ще изкарате около месец-два без зареждане. Аз изключих тази функция защото при всяко излизане на съседи в общия коридор на етажа получавах по няколко нотификации. За около 3 месеца ползване и около 5-10 позвънявания на месец батерията беше паднала на 80%.
  • Позволява свързване и управление с Google Assistant и при позвъняване смарт бокса ми към телевизора съобщава с глас, че някой има пред вратата. Благодарение на това, че може да го добавите в Tuya или Google Home може да си правите различни схеми какво да се случва с някоя от другите ви смарт джаджи след като звънеца се активира.
  • Също така има и отделен говорител, който да сложете в някой от контактите в дома си и има десетки мелодии, чрез които да ви известява за позвъняванията. Има силен звук, който може да се регулира и се чува в целия апартамент. Говорителя може да бъде и мютнат, за да не ви безпокоят, когато си почивате или спите следобед например.
  • Видеото е добро качество и има опция да е в 1080p или 720p резолюция, за да пестите трафик, когато сте на мобилен интернет. При натискане на бутона за звънене, телефона ми показва известие горе долу след около 3-4 секунди. Има и нощен режим, за да виждате дори и в тъмното кой стои пред вратата.
  • Разполага и със слот за MicroSD карта, където да се записват видеопозвъняванията или просто да си записвате видеа, когато решите.
  • Разполага с микрофон и говорител, така че да може да го използвате като интерком и да разговаряте с посетителя. Нивото и качеството на звука е задоволително и върши работа.
  • Има възможност да се закрепи на стената с болтове или с лепяща лента и позволява лесно да се сваля звънеца, за да се зареждат батериите чрез Micro USB кабел през самия звънец и после обратно да се закрепи чрез два секретни болта, които предпазват устройството от кражба.
  • Лепящите ленти, които бяха в комплекта не са много добри и след втория месец лепилото по тях изсъхна и звънеца ми падна на земята. Погрижих се да го залепя стабилно с други такива на марката 3М.

Като цяло съм много доволен от качеството и функциите, които предлага тази джаджа. Иска ми се бутона да свети постоянно, за да виждат посетителите по-лесно, къде да натиснат, за да позвънят, както и звукът от говорителчето да е една идея по-силен, но това са дреболии, които не ми пречат толкова. Определено за звънец, струващ под 100 лева го препоръчвам.

Линк към продукта

Линк към продукта