Как да върнем стока от Aliexpress?

Ако сте купили нещо от Aliexpress и не сте доволни от него, имате право да го върнете и да получите обратно парите си. В тази статия ще ви покажем как да направите това стъпка по стъпка.

Стъпка 1: Свържете се с продавача

Преди да започнете процеса на връщане, е добре да се свържете с продавача и да му обясните проблема. Може би той ще ви предложи някакво решение, като замяна, отстъпка или компенсация. Ако продавачът е съгласен да приеме връщането, той ще ви изпрати адреса, на който трябва да изпратите стоката.

Стъпка 2: Отворете спор

Ако продавачът не отговаря или не е съгласен да приеме връщането, можете да отворите спор в Aliexpress. За това трябва да влезете в акаунта си и да отидете на страницата „Моите поръчки„. Там ще видите списък с всички поръчки, които сте направили. Намерете тази, която искате да върнете, и кликнете на бутона „Отворете спор“.

Ще се отвори нова страница, където трябва да изберете причината за връщането, например „Стоката не е като описанието“, „Стоката е повредена“ или „Стоката не е доставена“. След това трябва да определите какво искате като компенсация: пълно или частично възстановяване на парите или замяна на стоката. Можете също така да приложите доказателства за проблема, като снимки или видеоклипове.

Стъпка 3: Изчакайте решението на Aliexpress

След като отворите спора, продавачът има 15 дни да го разгледа и да предложи решение. Ако сте съгласни с него, можете да затворите спора. Ако не сте съгласни, можете да поискате посредничеството на Aliexpress. Тогава екип от Aliexpress ще разгледа случая и ще вземе окончателно решение. Това може да отнеме до 10 дни.

Стъпка 4: Изпратете стоката обратно

Ако решението на Aliexpress е в полза на връщането, трябва да изпратите стоката обратно до продавача в определения срок. За това трябва да използвате проследим начин на доставка и да запазите номера за проследяване. След като продавачът получи стоката и потвърди, че е в добро състояние, парите ще бъдат възстановени на вашата карта или акаунт.

Вижте и:

Кратък наръчник за изгодни пазарувания в AliExpress

ДДС и мито при пазаруване от Aliexpress