ДДС и мито при пазаруване от Aliexpress

От 1 юли 2021 година влиза в сила нов режим за внос от страни извън ЕС

Мито и ДДС при пазаруване в Aliexpress. Какви са правилата и кога и колко трябва да платя?

Ако сте един от многото хора, които обичат да пазаруват онлайн от китайския сайт Aliexpress, вероятно сте се запитвали какви са правилата за мито и ДДС при внос на стоки от там. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за тези данъци и как да ги избегнете или намалите.

Мито е данък, който се заплаща при внос на стоки от трети страни в Европейския съюз. Той се начислява върху цената на стоката, като се прилага различен процент според вида на стоката. Например, за облекло и обувки митото е 12%, за бижута – 4%, за електроника – 0%. Можете да проверите точния процент за всяка стока на сайта на Европейската комисия.

ДДС е данък, който се заплаща при продажба на стоки и услуги в Европейския съюз. Той се начислява върху цената на стоката плюс митото, като се прилага процентът, който е в сила в държавата-членка, където се извършва доставката. Например, за България ДДС-то е 20%.

Кога и колко трябва да платите мито и ДДС при пазаруване от Aliexpress? Това зависи от стойността на пратката. Според правилата на Европейския съюз, ако пратката има стойност до 150 евро (с доставка), няма да платите нито мито, нито ДДС. Ако пратката има стойност над 150 евро (с доставка), ще платите и мито, и ДДС. Въпреки това в сайта на Aliexpress при плащане ще ви показва дали в цената влиза ДДС или не. Ако ДДС-то не е включено, то цената ще бъде намалена, като се извади ДДС от общата цена, а ДДС ще трябва да платите при получаване в България.

Нови правила за онлайн пазаруване от страни извън ЕС влизат в сила от 1 юли, а това особено засяга всички, които пазаруваме от Aliexpress. Отпада облекчението при внос на стоки на стойност до 30 лв. да не се плаща ДДС. В резултат при внос от страни като Китай, Великобритания и САЩ ще трябва да се попълва митническа декларация дори за стоки с незначителна стойност.

За да не бъдат натоварвани потребителите с попълване на митнически декларации, ще има три варианта за оформяне на документите и плащане на ДДС при внос на стоки с цена до 150 евро от страни извън ЕС.

Първият вариант е когато човек пазарува от сайт, който е регистриран по новия режим за обслужване на eднo гишe пpи внoc (IOSS) в ЕС. В този случай при пазаруване например от китайски сайт още при попълване на адреса в България електронният магазин ще добавя 20% ДДС в цената. Клиентът ще плаща крайната цена, а онлайн магазинът ще има ангажимент да внесе ДДС-то по сметка в НАП. Възможно е сайтът да си партнира с куриера, за да бъде подадена необходимата митническа декларация. Потребителят няма да има ангажименти за оформяне на документите, но е възможно да плати допълнителна такса към тази за доставката за подаване на митническата декларация.

При втория вариант за доставка по новия режим за ДДС може да се регистрира куриерската фирма, Български пощи или митнически агент. В този случай за подаване на митническата декларация ще отговаря куриерът. Необходимите данните за цената и вида на стоката може да пътуват заедно със самата пратка (например от Китай или САЩ). Но ако онлайн търговецът не е подал необходимата информация на куриера, той може да се обърна към крайния клиент в България и да поиска данни какво е поръчал, за да попълни митническата декларация. В този случай куриерът носи отговорност за плащане на ДДС-то. Цял месец ще разнася пратки и в края на месеца трябва да отчете какво ДДС дължи и да го преведе по сметка на Агенция “Митници”. При този вариант клиентът също може да плати допълнителна такта на куриера, за да бъдат оформени необходимите документи.

При третия вариант за внос от страни извън ЕС човек ще може сам да подаде митническата декларация и да плати ДДС-то.

Важното е от 1 юли при онлайн пазаруване от страни извън ЕС човек да знае кой вариант за плащане на ДДС ще бъде приложен. Възможно е онлайн магазинът да дава опции за избор – дали той да оформи документите, дали куриера или всичко да бъде оставено на крайния получател. Някои сайтове обаче може да предлагат само една от опциите.

При внос на стоки с цена над 150 евро, както и досега, освен ДДС ще има и мито. В тези случаи хората ще може да използват куриера за подаване на митическата декларация или да го направят сами. Но дори куриерът да подава документите, човекът, който пазарува онлайн, трябва да има ЕОРИ номер (EORI), който е уникален за митническата територия на ЕС и може да се вземе безплатно от Агенция “Митници”.

Вижте и най-изгодните оферти от Алиекспрес

ДДС Алиекспрес 
ДДС Aliexpress