ВидеоЗа дома

Бюджетен видео звънец XM-IDS1 с HD резолюция 720p

Няколко месеца усилено търсех кой е най-добрия модел видео звънец – четене по форуми, разглеждане на различни по вид продукти, часове изгледани ревюта в YouTube… В нета се оказа, че има изключително голямо разнообразие от модели с различна форма, качество, функции и живот на батерията. Накрая се реших да поръчам някакъв компромисен вариант от Aliexpress, докато не намеря идеалния за мен видео звънец.


Основната идея на видео звънеца е когато някой натисне бутона му, на вашия телефон да се появи видео обаждане и да може да видите кой ви търси, евентуално и да си поговорите с посетителя. Допълнителни функции, които търсят купувачите е да има сензор за движение и да засича и да записва когато някой мине наблизо, нощно виждане, полезно ако звънеца е сложен някъде навън, на открито и други подобни.

Видео звънец

Този звънец е в ниския ценови клас 25-30 долара и не притежава допълнителните функции описани горе. Звънци с повече функции е нормално да струват 40-80 долара, а утвърдените марковите звънци са от 100 долара нагоре. Общо взето възможностите му са да ви покаже кой е натиснал звънеца и да може да си поговорите с посетителя. Запазва снимка и видео на телефона или на microSD картата (до 32GB) Ако прочетете ръководството ще разберете, че картата трябва да се постави при изключено устройство, иначе може да си имате проблеми, както се случи при мен. Няма датчик за движение, няма InfraRed диоди за нощно виждане, но на мен не са ми и необходими. 10-15 секунди след като спре да се използва, звънецът заспива и това помага за по-дълъг живот на батериите. А колко ще е той много зависи от това колко често ще се събужда звънеца. Производителят казва, че може да издържат до една година – но реално предполагам, че ще е около 3-4 месеца при не често използване. Необичайното за такъв вид звънци и може би по-удобното е, че той се захранва от 3 батерии AA които лесно се заменят.

В комплекта има и аксесоари за закрепяне на стена – винтове и лепенка. Звънецът комуникира с телефона чрез приложението iCSee Pro. Аз си го поръчах и с вътрешен звънец, който се включва в контакта, за да може да се чуе в апартамента дори и без телефон. За такива устройства е добре да знаете, че работят само на 2.4GHz WiFi мрежа, т.е. не поддържат 5GHz обхват, което в наши дни още си е нормално.

При натискане на бутона на звънеца се чува стандартен сигнал на електронен звънец, което при тестовете ме дразнеше, но после осъзнах, че така е по-добре. Все пак е хубаво и посетителя ви да чуе, че звънеца работи и да не заспи с пръст върху звънеца докато му отворите…

Плюсове

 • Харесва ми ретро дизайна, защото при повечето звънци много явно си личи, че има видеокамера.
 • Картинката не е лоша и е абсолютно достатъчна за нормална комуникация.
 • Устройството изпада в „дълбок сън“ и има сравнително добър живот на батериите, а и лесно се заменят.
 • Бързо реагира и телефона получава повикването до 2-4 секунди дори и при свързаност с интернет по мобилната мрежа.
 • Има слот за microSD карта – до 32 гигабайта.
 • Съотношението цена-качество е добро.

Минуси

 • Видео звънеца не може да се събуди когато ми се прииска – няма такава функция от телефона – единствените начини са някой да натисне бутона на звънеца или да програмирате определен час в който да се включи. Поне аз не видях друга възможност в настройките.
 • Няма опция за нощно виждане
 • Няма сензор за движение
 • Не видях опция за захранване от електрическата мрежа чрез кабел
 • Лично за мен е и минус, че трябва да инсталирам още едно приложение на телефона си специално за звънеца. Свикнал съм повечето неща да ги добавям към Smart Life / Tuya

Галерия на видео звънеца

Линк към продукта

Още един линк:

https://lite.bz/FMZgv